Elektrické bicykle na výlety v meste: ako sa správne rozhodnúť

Obľuba elektrobicyklov každým rokom rastie, pretože s ich pomocou sa môžete nielen udržiavať v kondícii a zdraví, ale aj pohybovať sa oveľa rýchlejšie a bez väčšej námahy.

Dnešné mestá sú čoraz viac vybavené cyklistickými pruhmi na zlepšenie bezpečnosti a pohodlia jazdy, takže veľa ľudí cez víkend prechádza na bicykle, aby sa dostali do práce alebo do školy, na služobné cesty alebo na prechádzku do parku.

Aké sú rozdiely medzi mestskými elektrobicyklami

Elektrobicykle do mesta sú ideálnou možnosťou, ako pohodlne zdolať dlhé vzdialenosti a nestratiť z dohľadu cestu pri ponáhľaní sa na dôležité stretnutie.

Konštrukčne sa elektrobicykel prakticky nelíši od bežného. Tajomstvo sa skrýva v malom elektromotore, ktorý pomáha otáčať pedálmi. To znamená, že dostanete dvojkolesové elektrické vozidlo, ktoré sa dá nabiť za pár hodín z bežnej zásuvky. Čo sa týka ostatných parametrov, mestský elektrobicykel má široké sedadlo, vysoký rám, malé kolesá a ďalšie vymoženosti ako kufor, kvalitné osvetlenie, palubný počítač atď.

Existujú aj možnosti pre bicykel so spúšťou. Na takýchto bicykloch môžete jazdiť úplne bez námahy – bicykel pôjde úplne bez pedálovania. Do mesta je však optimálne voliť modely bez motorčeka. Teda také, kde treba vždy točiť pedálmi a motor k tomu len dopomôže.

Ako si vybrať elektrický bicykel do mesta

Venujte pozornosť niekoľkým parametrom:

  • Výkon motora – čím vyššie číslo, tým rýchlejšie bicykel pôjde. Ak často chodíte mimo mesta a musíte zdolávať kopce, je lepšie zvoliť model od 500 W, no na pokojné výlety stačí 350 W.
  • Kapacita batérie – od toho závisí vzdialenosť, ktorú prejdete bez nabíjania. Moderné mestské modely sú vybavené lítium-iónovými alebo lítium-polymérovými batériami, ktoré sú navrhnuté na 1000 nabíjacích cyklov a vážia málo. Olovené batérie sú cenovo najvýhodnejšie, ale kvôli rýchlemu vybíjaniu sa inštalujú len zriedka.
  • Maximálna rýchlosť – väčšinou sú mestské elektrobicykle určené na 25-30 km/h. To stačí na bicyklovanie a každodenné výlety. Máte radi rýchlejšiu jazdu? Vyberte si modely pre rýchlosť 40 km/h a viac.
  • Typ pohonu – predný pohon dáva elektrobicyklu dobrú manévrovateľnosť a jednoduchosť ovládania. Optimálne pre začiatočníka. Pohon zadných kolies je vhodný na nerovné cesty, poskytuje dobrú trakciu.

Ak potrebujete pravidelne cestovať verejnou dopravou, alebo je v byte málo miesta, budú sa vám hodiť skladacie bicykle. Taktiež elektrobicykel treba vyberať podľa hmotnosti, výšky a účelu prevádzky. Nezabudnite na osobnú ochranu pre bezpečné výlety (prilba, okuliare) a užite si pohodlnú jazdu s vánkom!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Súhlasím s obchodnými podmienkami a s podmienkami ochrany osobných údajov