Bicykel je nielen na cestovanie

Bicykel je dopravný prostriedok, ktorý je známy už od staroveku, no napriek tomu je neustále v procese zdokonaľovania a reinkarnácie.

Moderné bicykle sú vyrobené z kvalitných materiálov, ktoré sú pevné a zároveň ľahké, takže väčšina modelov sa ľahko prepravuje, a preto je cykloturistika čoraz obľúbenejšia. A toto je vozidlo používané v rôznych krajinách na rovnakej úrovni ako autá.

Predpokladá sa, že prvé bicykle pochádzajú z Francúzska a boli navrhnuté v Anglicku, pričom prvé horské modely boli uvedené na trh v roku 1977.

Pre každého má bicykel svoj význam a rôzni ľudia k nemu majú rôzne postoje. Napríklad v Holandsku a Taliansku sa k bicyklu pristupuje ako k náboženstvu – venuje sa mu veľká pozornosť. Cyklistika je tu mimoriadne rozvinutá a veľmi často môžete vidieť organizovanie najrôznejších pretekov, miestnych aj národných, ktoré poskytujú nielen príležitosť súťažiť, ale aj nadviazať vzájomnú komunikáciu a interakciu.

V Číne sa bicykle využívajú nemenej masívne a celkovo ich je okolo pol miliardy.

Teraz sú bicykle aktívne žiadané medzi dospelými aj deťmi. Každým dňom sa zlepšujú a ľahšie sa používajú a k dispozícii je stále viac bicyklov s elektrickým pohonom a batériou. Táto možnosť neprináša zdravotné výhody, ale jednoducho sa používa ako dopravný prostriedok, ktorý výrazne šetrí čas a nevyžaduje fyzickú námahu.

Je výhodné používať bicykel?

V prvom rade treba brať do úvahy, že bicykel je pokladnica zdravia. Záťaž, ktorú telo dostáva počas cesty, zlepšuje prácu srdca, imunitného systému a dýchacích orgánov.

Navyše je tu výrazná úspora paliva, pretože bicykel funguje mechanicky a nevyžaduje dojazd na plyn – okrem údržby, aj tu sú desaťkrát menšie. Treba tiež dodať, že používanie tejto dopravy je potešením! Dáva pozitívne emócie, možnosť komunikovať s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi a podporuje fyzické, emocionálne a morálne zdravie. Každodenné používanie bicykla znižuje riziko chorôb ako srdcový infarkt a mozgová príhoda.

Mimochodom, niekoľko zaujímavých faktov o bicykli. Po prvé: na svete bol vyrobený bicykel, ktorý mal kolesá veľkosti strieborného dolára. Druhá: najvyššia zaznamenaná rýchlosť bicykla (aj keď so zrýchlením autom) je 268 km za hodinu.

Bicykel je často využívaný v každodennom živote a s rozvojom cyklistickej infraštruktúry sa stáva pohodlným spôsobom na prekonávanie vzdialeností, cestovanie a spoznávanie krajiny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Súhlasím s obchodnými podmienkami a s podmienkami ochrany osobných údajov